Resultaten Summer Challenge 2016

summer Challenge 2016 metadata

Hoe beter jouw metadata, hoe interessanter jouw verkoop online en offline. Om uitgevers en boekhandels te helpen de verkoopscijfers te verbeteren, organiseert Meta4books regelmatig een campagne rond metadata. Het uitsturen van uitgeversrapportages is er daar ééntje van.

In juli werden alle uitgevers gevraagd zich tijdens de zomermaanden covers, flapteksten en leesfragmenten aan te vullen. Er werd gefocust op de leverbare titels gepubliceerd in de laatste drie jaar. Hiervan zie je hieronder het resultaat.

A= Algemene Uitgevers

W= Wetenschappelijke Uitgevers

S= Educatieve Uitgevers

Covers:

Titelgegevens in een databank zonder covers zijn als een café zonder bier en dat beseffen uitgevers ook. Toch blijkt het een moeilijke opgave te zijn alle titels te voorzien van een cover, zeker voor wetenschappelijk en educatieve titels.

Flapteksten:

Omdat een flaptekst door het productieproces heen nog veel kan wijzigen, wordt deze vaak vergeten op te laden in onze databank. Toch doen een heel wat uitgevers hun best om deze toch aan te leveren, en zien we vooral bij de Algemene en Wetenschappelijke uitgevers een verbetering.

Leesfragmenten:

Laten we een lans breken voor het leesfragment! Een leesfragment distilleren bevindt zich ergens achteraan in het productieproces, net voor de drukklare PDF naar de drukker vertrekt. Uit deze pdf een paar relevante pagina's apart bewaren en opnemen in de database moet een haalbare kaart zijn. Je toekomstige klant zal je dankbaar zijn!

Het toesturen van een rapportage lijkt een positieve invloed te hebben wat betreft het verbeteren van de metadata. Wat ons betreft zullen wij blijven rapportages uitsturen zodat op regelmatige tijdsstippen de metadata onderhanden wordt genomen door de uitgevers.

Benieuwd naar hoe je uitgeverij het deed de afgelopen periode? Vraag de analyse van je uitgeverij voor het afgelopen jaar aan bij Gwen.celis@boek.be

Lees ook onze vorige artikels over hetzelfde onderwerp: