Uitgeversrapportage Resultaten April 2014

In april 2014 lanceerde Meta4Books een oproep aan alle uitgevers om covers en flapteksten aan te zuiveren bij producten die sinds 2010 leverbaar zijn. Een controle volgde in de maand juni om na te gaan welke resultaten deze actie opleverde.

De rapportage had duidelijk een positief effect, zo is er een merkbare daling in het aantal ontbrekende covers en flapteksten in Dante. Meteen grepen een paar uitgevers de kans om ook de artikelstatus en voorraadcode aan te passen zodat deze data weer up-to-date zijn. Nog steeds ontbreken echter meer dan 30% van de covers voor leverbare titelsen meer dan 40% van de flapteksten. Blijven aanvullen is de boodschap. Alle gewijzigde data stromen immers door naar afnemers van onze databank en zo wordt de verkoop zowel online als offline gestimuleerd.

Vorig jaar werd dezelfde actie gedaan voor de leden van de GAU uit Nederland, hierbij was een gelijkaardige tendens zichtbaar.

-          Flapteksten gingen na een eerste mailing van 43% ontbrekende flapteksten naar 30% ontbrekende flapteksten. Uiteindelijk bereikten de Nederlanders een resultaat van 13,6% ontbrekende flapteksten.

-          De covers begonnen aan 14% ontbrekende covers en na een eerste aanvulling bereikten ze 5% ontbrekende covers. Bij de laatste meeting waren er nog een luttele 2,43% ontbrekende covers.

Wij hopen even sterke resultaten neer te zetten tegen het einde van 2014 zoals onze Noorderburen dat deden in 2013.

 

De honger van Meta4Books naar covers en flapteksten is nog niet gestild. Ook dit najaar spreken we alle uitgevers aan om deze te uploaden en zetten we in op het verzamelen van leesfragmenten. In de periode voor de boekenbeurs plannen wij een tweede uitgeversrapportage. Met het oog op de eindejaarsverkoop zijn correcte data een meerwaarde voor een optimale verkoop.

Bij deze tweede uitgeversrapportage wordt de focus uitgebreid naar leesfragmenten.Leesfragmenten, covers en flapteksten behoren samen tot de basis data en geven je consument de gelegenheid een betere keuze te maken

Vragen rond de uitgeversrapportage? Neem contact op met Gwen Celis (gwen@boek.be) of  03 369 04 82).