top of page

Thema

Thema is een internationaal systeem voor de onderwerpen van een boek. Het systeem bestaat uit meer dan 3000 codes, en stelt uitgevers in staat op een zeer gedetailleerde manier aan te geven waarover een boek gaat, voor wie het bedoeld is, waar het zich afspeelt (plaats of tijd),… Zo kunnen boekhandels en klanten op een krachtige manier zoeken naar de juiste boeken.

Waarom Thema?

Vandaag zoeken meer en meer mensen op webshops naar boeken over soms zeer specifieke onderwerpen. Online is het aanbod echter zeer groot en veelzijdig waardoor het essentieel is dat de klant makkelijk en snel de juiste boeken kan terugvinden.

Door de implementatie van Thema-codes in bestelsystemen en op webshops krijgt een klant op basis van zijn zoekterm suggesties om de zoekterm te verfijnen of uit te breiden en zo het juiste assortiment van boeken te vinden. In de praktijk zal de klant zo door achterliggende Thema-codes browsen en klikken.

 

Er zijn dus veel voordelen aan het gebruik van Thema:

  • voor de klant: juiste verwachtingen over het gekochte boek

  • voor de boekhandel: verder helpen van de klant op een effectieve manier én zorgen voor een succesvolle verkoop

  • voor de uitgever: verhoogde vindbaarheid van (gespecialiseerde) boeken zorgt voor betere verkoopcijfers

Hoe ziet een Thema-code er uit?

Er zijn drie soorten codes:

  • (Hoofd)categorieën om het onderwerp/onderwerpen van een boek vast te leggen – codes die beginnen met letters A-Y, verplicht toe te kennen.

  • Bepalingen (qualifiers) om context aan de hoofdonderwerpen te geven – codes die beginnen met cijfers 1-6, optioneel.

  • Nationale extensies om plaatsen te duiden – deze zijn onderdeel van de bepalingen en optioneel.

 

Een overzicht van alle codes met Nederlandse vertaling van Meta4books, kan hier gevonden worden. Er worden nog steeds nieuwe Thema-codes toegevoegd indien nodig. Heb je suggesties voor nieuwe codes of opmerkingen over vertalingen? Laat het zeker weten via info@meta4books.be.

Een voorbeeld: via de toegekende Thema-code voor Marokko (1HBM) zal de klant online alle boeken over Marokko kunnen bekijken, en daarna indien gewenst door kunnen klikken naar bv. een historische roman (FV), een geschiedenisboek (NH), reisgids (WT) of een kookboek (WB) over Marokko.

Onderstaand boek heeft volgende Thema-codes:

WBN (Nationale en regionale keuken) + 1HBM-MA-L (Marokko: regio Casablanca-Settat)

Cover Boek Casablance

En wat met de NUR-code?

Als louter Nederlandstalig systeem zijn de NUR-codes te beperkt, te vaag geformuleerd, niet krachtig combineerbaar en daarenboven hopeloos verouderd. Thema biedt een antwoord op de tekortkomingen van de NUR.

Gebruik van Thema

De Thema-standaard is ontstaan in 2013 en wordt wereldwijd al in meer dan 30 landen gebruikt.

Thema is vanaf oktober 2021 beschikbaar in Boekenbank, en gebruik ervan wordt ten zeerste aangeraden. De NUR-code wordt momenteel ook nog aanvaard. Meta4books heeft NUR-Thema mapping voorzien en zal alle bestaande NUR-codes éénmalig omzetten in Thema codes.

Enkele vuistregels

  • Er staat geen maximum op het aantal Thema-codes die toegekend mogen worden, maar ken enkel codes toe voor de hoofdzaken. Houd het dus concreet en ken niet voor elke gebeurtenis in het boek een Thema-code toe.

  • Er moet altijd één thema als hoofdthema geselecteerd worden.

  • Het is niet mogelijk om een code die enkel bestaat uit de letters A t.e.m. Y toe te kennen. Dit zijn de hoofdcategorieën waaronder de juiste Thema-codes geplaatst worden en zijn geen valide codes op zichzelf.

  • Het is niet mogelijk om enkel een bepalingscode (beginnend met cijfer) toe te voegen. Deze dienen namelijk om context te geven aan een code uit de hoofdcategorieën.

  • Het is in uitzonderlijke gevallen mogelijk om een fictie code samen te gebruiken met een non-fictie code om meer detail weer te geven over de setting of het milieu van een verhaal. In dat geval MOET een van de codes voor fictie altijd worden aangeduid als het hoofdonderwerp zodat het duidelijk is dat dit een fictietitel is en geen non-fictie.

Documentatie

Op de website van EDItEUR, die de standaard beheert in overleg met nationale groepen van gebruikers, is onder andere volgende informatie te vinden:

Wil je meer weten of heb je vragen over Thema?

Meta4books is het contactpunt voor Vlaamse uitgevers die met Thema (willen) werken. Heb je vragen, zoek je praktische voorbeelden, of wil je meer informatie over Thema?

bottom of page